HTML

Családi ház építés és minden ezzel kapcsolatos ...

Családi ház építéshez hasznos és kapcsolódó információk, hírek. Mindenféle ami fellelhető a neten, érdekes lehet, vagy véleményezni érdemes, az otthonokkal, családi házakkal kapcsolatban. Információs gócpont az építkezés témakörében, tégla, könnyűszerkezetes, passzívház, készházak témakörökben. Engedélyezési eljárás és a többi...

Friss topikok

  • hogyaneljuktuljazmint: Ha van kedves rongya, vagy játéka rakd be azt. Ha megfelelően van körbeszigetelve (hungarocell, s... (2009.11.04. 09:36) Kutyaház

Családi ház építés és az alapok

2009.11.14. 07:46 vighpajti

Már a bibliában szó esik arról, hogy az okos ember szikla alapra építi a házát, a balga meg homokra építette, és az össze is dőlt, amikor jöttek a megpróbáltatások. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az ókori mérnöki tudás nem a finom munkák és a precíziós szerkezetek felé segítette az építészeti alkotásokat. Ha a római utakra gondolunk, amik még ma is állnak, szemben a több mint 1500 éve eltűnt birodalommal, vagy a vízvezetékeik egyes épített szerkezeteire, nyugodtan kijelenthetjük, hogy aránytalanul túlméretezték, és így sokkal nagyobb költséggel terhelték a költségvetésüket, mint amire szükségük lett volna. Még akkor is, ha nem csak a saját birodalmuknak készítik ezt, akkor is igaz, hiszen ma már egészen más vízvezetékeket használunk, illetve utakat. Szóval a technikai fejlődéshez hasonlítva is borzalmasan túl lettek méretezve ezek az alkotásaik.

A talajban fellépő erőjátékokkal, meg végképp nem tudtak mit kezdeni; még építés közben sem tudták túlméretezni, így maradt a józan paraszti ész, és az ebből fakadó túlbiztosítás, ami működik és a bibliában is helyet kapott: a szikla alap a biztos.

Ma már természetesen rengeteg dolgot meg tudnak állapítani, így pl. a homokra is tudnak biztonsággal és jól alapozni (persze, ha eltér valami apróságban a kivitelező - számára apróság, akkor el is tudja rontani).

Ám igazán arról szerettem volna írni, hogy ma, ha családi ház építésbe kezd az ember, talán leginkább a tervei pénzügyi megalapozása a legfontosabb. Már itt le kell szállnunk az ábrándok világából a realitás talajára, hogy ne csak megálmodjuk a családi házunkat, hanem lássuk majd a befejezését is az építkezésnek. Sok idős emberrel találkoztam, aki büszkén, de kissé melankólikusan mondta, hogy akkori családi házat épített, hogy egész életében folyt az építkezés és szinte bele is rokkatn ebbe. Erre büszke lehet az ember? ...és minek ekkora ház? Nem azért épít családi házat az ember, hogy otthona legyen és hogy boldogan élhessen az otthonába? Megéri önmagát tönkre tennie, hogy legyen egy hatalmas családi háza, de ne legyen soha többé egészséges? Így lesz boldog?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://prizeetapasztalatoktrukkoktitkok.blog.hu/api/trackback/id/tr141524014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása